Bröd har blivit ett kontroversiellt ämne trots att det varit människans främsta livsmedel sedan första spannmålsfröet såddes och vi blev bofasta. Varför har det blivit så? Jo dagens bröd har inte alltid samma näringsmässiga kvalitet som tidigare. I vårt samhälle handlar allt för mycket om tid och effektivitet.

Många bagerier skriver surdegsbröd även vid mycket liten tillsats och brödet behöver inte alls ha jästs med hjälp av surdeg. Det blir mer som en smaktillsats fast utan surdegens alla nyttigheter.

Denna text kommer att kompletteras med bland annat information om Fullkornsmängd och Tillsatser

Gluten finns naturligt i mjöl från vete, råg och korn men flera bagerier väljer att tillsätta extra gluten i sina degar för att på ett enkelt sätt göra bröden ännu luftigare. Denna tillsats kan ha en tarmirriterande förmåga och en del upplever det som att dom blivit glutenintoleranta när det i själva verket handlar om en känslighet för en allt för stor mängd gluten i brödet. Det går utmärkt att baka luftiga bröd utan extra tillsatt gluten!