…från mjöl och vatten

Använd gärna ett ekologiskt och nymalt rågmjöl för att snabbare få igång din surdeg. Blanda i en glasburk så kan du enkelt se luftbubblorna som bildas.

Dag 1: blanda 0,5 dl vatten med 0,5 dl rågmjöl och låt i rumstemperatur till nästa dag.

Dag 2: tillsätt ytterligare 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vatten och låt stå i rumstemperatur tills luftbubblor visar sig.

Dag 3 eller 4: tillsätt 0,5 dl rågmjöl och 0,5 dl vatten och låt stå i rumstemperatur tills det bubblar igång ordentligt och volymen ökar.

När jäsningen har kommit igång blir surdegen alldeles bubblig, luktar friskt syrligt och dubblar sin volym. Nu kan du baka på den men glöm inte att spara undan en klick till nästa gång du vill baka, detta blir din surdegsstart. Förvara i kyl och friska upp ca en gång per vecka genom att tillsätta lika delar rågmjöl och vatten.

Det kan ta tid att få ordentlig fart på en nystartad surdeg. Om tålamodet tryter kan en genväg kan vara att få en liten surdegsstart från ett hantverksbageri i din närhet.

…inför bakning

1 msk surdegsstart
1 dl rågmjöl
1 dl vatten

Blanda ihop och låt stå 6-10 timmar i rumstemperatur. Surdegen är redo att baka med när den är alldeles bubblig, luktar friskt syrligt och har dubblat sin volym.

…från en torkad bit surdeg

Ta ca 2*2 cm torkad surdeg och dela den i små bitar. Häll på 1 dl vatten och låt stå ca 30 minuter. Blanda i 1 dl rågmjöl och låt stå ca 8-12 timmar i rumstemperatur.  Blanda en deg och baka!