Vill du baka ett gott och nyttigt bröd?

Det krävs egentligen bara två ingredienser!

Mjöl och vatten!

Jäsningen av degen kan göras med hjälp av surdeg eller en gnutta jäst. Tricket är att ha långa jästider så att smakerna hinner utvecklas!

Smakmässigt är vi vana vid att ha salt i brödet men det fanns en tid då salt var en dyrbar resurs som inte slösades bort genom att användas vid bakning. Salt är inte nödvändigt för att kunna baka gott och luftigt bröd – det handlar mer om våra smakpreferenser!

Bearbetning av degen kan göras på två olika sätt – klassisk knådning (för hand eller med hjälp av en hushållsassistent) eller så struntar man helt i knådning och bara blandar ihop alla ingredienser och låter degen vila sig i form!

Fullkornsmjöl i degen ökar nyttigheten på brödet men bidrar även till en god smak. Kombinationen fullkorn och lång jästid är dessutom riktigt lyckad eftersom det resulterar i en högre  tillgänglighet av flera näringsämnen. Och jäser du degen med hjälp av surdeg blir det näringsmässigt ännu bättre.

 

Vad behöver du för utrustning?

En degbunke och en träslev räcker gott och väl!

Och valfri ugn 🙂

 

Mina degbunkar är av rostfritt stål eller glas. Det finns många anledningar till att undvika plast, särskilt vid kontakt med sura livsmedel såsom surdeg.

Lösa degar kan vara bra att låta jäsa i jäskorg. (Annars kanske degen riskerar att flyta ut innan det är dax att gräddas i ugnen. )Ett bra alternativ till dyra jäskorgar är ett helt vanligt durkslag! Lägg i en bakhandduk och mjöla rikligt innan du lägger ner degen.

Det går utmärkt att baka fina bröd i en helt vanlig ugn. (Även om en vedeldad stenugn ger ett ännu godare bröd men då krävs också en helt annan arbetsinsats…)

Grädda brödet på en baksten, ett bakstål eller helt enkelt en vanlig bakplåt som får värmas upp med ugnen. När degen sätts in i ugnen får den direktkontakt med värmen och kommer då genast att jäsa upp och bildar ett högt bröd.

På samma sätt kan även en lergryta eller gjutjärnsgryta användas. (Se bara till att den inte har några plastdetaljer som kan smälta i den höga värmen…)

Ånga är ytterligare ett sätt att hjälpa degen att jäsa upp i ugnen samt ger en bättre brödskorpa. Sätt in en oöm ugnsplåt i botten av ugnen innan den värms upp. Häll vatten på plåten när degen sätts in.